Πως το λένε αυτό που ρίχνεις σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και δεν γεμίζει ποτέ. Και έχει και σημασία από που και από ποιούς φουκαράδες παίρνεις αυτά που ρίχνεις. Νέες εξελίξεις με τις τράπεζες που θα ξανα-μανα-«διασωθούν»- γιατί δεν γίνεται αλλιώς- ξανάμανά με εγγύηση του δημοσίου έναντι φορολογικών απαιτήσεων (χοχο μαντέψτε ποιοί θα πληρώσουν ξανά) και με όλο και πιο κοντά το bail-in (κούρεμα καταθέσεων).
υγ
Τσιπριζαιοι συμφωνώ ναι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εως τώρα παρά μόνο στα χαρτιά. Και πως να υπάρξει, από μερικές εκατοντάδες άντε χιλιάδες τυπάκια, εσκεμμένα περιθωριοποιημένα και δαιμονοποιημένα από παντού. Και χωρίς την στήριξη μαζικού κινήματος που έβαλε και το χεράκι του ο Τσύριζα να μην υπάρξει. Αλλά πήρατε ένα τεράστιο βάρος στην καμπουρίτσα σας να «διαχειριστείτε» μόνιμα τεράστια εγγενή αδιέξοδα-πλήρως συνειδητά . Όχι ως «ευθύνη και ρεαλισμό» αλλά για ένα καλό κομμάτι από την πίττα της εξουσίας και για θεσούλες σε τέτοιες σκληρές εποχές τρελής εργασιακής ανασφάλειας. Δεν ξέρω αν σχεδιάζετε διέξοδο διαφυγής ως ποντίκια στο σαπιοκάραβο με κομπρεμί με Κούλη, Λεβεντοπαπάρα και λοιπά «ευρωπαικά» λιμά. Αλλά πάντως καλού κακού φτιάξτε ένα στόχαστρο στη μούρη για να ξέρει ο κόσμος που θα πετάει τα γιαούρτια και τις σάπιες ντομάτες. Και επειδή διαβάζω για φιλομνημονιακή υπεραριστερά και προδότες της αριστεράς που «παλεύει»- κλασική αντίδραση φόβου-εγώ λέω μπείτε από μόνοι σας στο ψυχιατρείο αν τα πιστεύετε αυτά, γιατί εμάς δεν μας στέλνετε εκεί, προσπάθησαν και οι προηγούμενοι 😛
… (από άρθρο που παρατίθεται ως λινκ στο τέλος και μέρος του ως κείμενο)
Με το Texas Ratio, που είναι ένα κλάσμα με αριθμητή την αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παρονομαστή τα κεφάλαια, παρακολουθούνται πιο αξιόπιστα οι κίνδυνοι… εξαφάνισης των κεφαλαίων από τις πιστωτικές απώλειες. Αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα κεφάλαια (Texas Ratio μεγαλύτερο του 100), μια τράπεζα θεωρείται ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.
Με βάση το Texas Ratio, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε ανησυχητική κατάσταση, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να ξεπερνούν το κεφάλαιο και τα αποθεματικά τους. Μάλιστα, αν συνυπολογισθεί ότι σχεδόν τα μισά κεφάλαια (περίπου 20 δισ. ευρώ) που εμφανίζουν οι τράπεζες προέρχονται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, δηλαδή δεν προσφέρονται για άμεση κάλυψη ζημιών, η εικόνα γίνεται ακόμη χειρότερη.
Δραστικές λύσεις
Για την άμεση βελτίωση του Texas Ratio, τραπεζικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει δραστικές λύσεις:
1. Να προχωρήσουν οι τράπεζες σε άμεση εκποίηση μεγάλων, «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν ζημιές από αυτές τις συναλλαγές, δεδομένου ότι οι επενδυτές δεν αναμένεται να προσφέρουν, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, ικανοποιητικές τιμές.
2. Οι ζημιές θα καλυφθούν από το Δημόσιο, με πιστώσεις προς τις τράπεζες έναντι εγγεγραμμένων φορολογικών απαιτήσεων. Όπως έχει τονίσει το ΔΝΤ και στην τελευταία έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Μάιος 2016), θα πρέπει να κρατηθούν στην άκρη από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ περίπου 10 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου της Eurobank, Νίκου Καραμούζη (με δηλώσεις στο Reuters), ο οποίος επανέφερε την παλαιότερη ιδέα για τη δημιουργία μιας “bad bank”, με τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιωτών επενδυτών, η οποία θα απορροφήσει μεγάλα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» για τις τράπεζες, ώστε να μην αναγκασθούν να διαθέσουν σε μια ανοικτή αγορά τα δάνεια, σε τιμές που θα τις υποχρεώνουν να εγγράφουν ζημιές.
Ακόμη κι έτσι, όμως, το εγχείρημα έχει πολλά προβλήματα, όπως προειδοποιούν αναλυτές: για να μη θεωρηθεί από την Κομισιόν ότι η “bad bank” προσφέρει στις τράπεζες κρατική ενίσχυση, αγοράζοντας δάνεια σε υψηλές τιμές, θα πρέπει οι πωλήσεις των δανείων να γίνουν σε τιμές αγοράς. Μόνο που αγορά σήμερα δεν υφίσταται και θα πρέπει να δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι αν κριθεί ότι υπάρχει κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του bail-in…
«Ιταλική» λύση – σοκ για τις τράπεζες από το ΔΝΤ!
Σχολιάστε